top of page
  • מזה אנמלדונג?
    אנמלדונג הוא תהליך בו נרשמים בתור תושבים בעיר. זה נותן כתובת קבועה וחוקית למשלוח מכתבים רשמיים וכעבור כשבועיים יישלח מספר המס בדואר - Steuer ID. מעין מספר זיהוי מול רשות המיסים. בשביל לעשות אנמלדונג צריך בדיוק שני טפסים. אישור מבעל הבית או המשכיר - Wohnungsgeberbestätigung וטופס בקשה לרישום - Anmelde Formular. לפעמים בעל הבית מקבל הודעה על הרישום לכן מומלץ ליידע אותו. צריך להזמין תור באחד מבתי העירייה bürgeramt הפזורים בעיר ולהביא את שני הטפסים ודרכון. גם תעודת נישואין מתורגמת ותעודות לידה של הילדים אם יש. במידה וזה לא הרישום הראשון בגרמניה, מספיק להביא את האישור מבעל הבית/משכיר וגם לא חובה להיות נוכח אישית. אפשר לשלוח מישהו עם ייפוי כוח ודרכון מקורי. חשוב לציין שאם שם המשפחה לא יהיה רשום על תיבת הדואר בצורה ברורה וקריאה, לא יגיעו מכתבים רשמיים והרישום יבוטל.
  • מזה שכר דירה חם וקר?
    שכר דירה קר זה הנטו, ללא עלויות שוטפות. בעצם, כמה שהדירה שווה. שכר דירה חם כולל את ההוצאות הנלוות (Nebenkosten) כמו מיסי בניין, תשלום על נקיון הבניין, מים וחימום. שכר הדירה החם מבוסס על הערכה מראש ואחרי שכל שנה נגמרת, מקבלים חישוב מפורט עם החזר או תוספת תשלום. לרוב, תשלום על חשמל ואינטרנט אינם כלולים בשכר הדירה החם ומתווספים לחשבונות.
  • באיזו שכונה כדאי לגור?
    אין תשובה חד משמעית לשאלה הזו. ממליץ להגיע לברלין לפני המעבר ולשוטט בשכונות הרלוונטיות כדי להרגיש אותן. אשמח לייעץ בזה גם. בתור מדריך סיורים מזה עשר שנים אני מכיר את העיר טוב מאוד. אני מציע גם סיורי היכרות עם שכונות מסויימות. אפשר לקרוא באתר הסיורים שלי: www.eyal-metayel.com
  • איך מוצאים דירות?
    כדי להתקבל לדירה בדרך הקלאסית צריך להראות מסמכים שלרוב חסרים למי שרק הגיע לעיר. ההמלצה שלי, להתחיל בסאבלט ארוך טווח דרך פרסומים במדיות שונות או להשתמש בשירותים של חברות פרטיות שמציעות דירות מרוהטות ברמה גבוהה לטווח ארוך. המחירים שלהם מן הסתם יקרים יותר, אבל לפעמים אין באמת ברירה. חברות כמו Wunderflats, Housing everywhere ועוד
  • איך מוצאים מקום בגן ילדים?
    ישנן שכונות שבהן קל יותר למצוא מקומות בגנים וכאלה שפחות קל. המלצתי, לכתת רגליים, לדפוק על דלתות של גנים באיזור ולראות אם יש מקום. בכל מקרה, אף גן ציבורי לא יקבל אתכם ללא שובר מהעירייה (Gutschein). אותו יש לבקש אונליין. כמובן שאוכל לעזור לכם למלא את הטופס הסבוך.
  • מי חייב לשלם אגרת טלוויזיה ורדיו?
    תשלום אגרת הטלוויזיה והרדיו (והאינטרנט) הוא חובה על כל דירה (חיבור לרשת) ועומד על כ-18 יורו בחודש. כל מי שעושה אנמלדונג יקבל דרישת תשלום. במקרה וגרים עם שותפים או משפחה, צריך לעדכן שהדירה כבר משולמת ע״י עדכון פרטי הלקוח באתר שלהם. פטורים מתשלום נתמכי ג׳וב סנטר ובעלי כרטיס נכה.
  • מזה שופה?
    שופה או SCHUFA היא חברה פרטית המספקת מידע מדיני רשמי לגבי היסטוריית תשלומים וחובות (Credit History). מסמך זה רלוונטי כשמגישים בקשה לשכירת דירה, הלוואה, משכנתא ולפעמים גם שירותים נוספים כמו ליסינג של רכב או קנייה של מוצרים בתשלומים. השופה גם עוזרת למי שאיבד את מסמכי הזיהוי שלו. לרוב יש שופה חיובית ושופה שלילית. תמיד מתחילים עם שופה חיובית. מה שעלול להפוך את השופה לשלילית הם למשל אי עמידה בתשלומים קבועים, תשלום בכרטיסי אשראי ללא כיסוי, הצהרות ביטוח כוזבות וכמובן פשיטת רגל. בעלי שופה שלילית יסורבו בלא מעט פלטפורמות. כל בעל חשבון בנק בגרמניה יכול לקבל שופה בחינם בדואר דרך האתר שלהם תוך כמה ימים, או אם צריך מיד, אפשר ללכת לסניפים מסויימים של הפוסט בנק ולהוציא במקום בעלות של כ30 יורו.
  • איך מוצאים תורים לעירייה?
    באתר הזה (רק בגרמנית) אפשר למצוא תורים בבתי העירייה השונים לפי קטגוריות. אשמח לעזור לכם למצוא את התור הנוח ביותר לשירות הנכון.
  • קהילה יהודית או ישראלית?
    יש כמה קהילות יהודיות בברלין והן מתחלקות לפי מוצא, מיקום ורמת הקפדה בדת. מי שרוצה להיות חבר בקהילה דתית כלשהי, חייב לשלם כ-8 אחוז מס כדמי דת. הקהילה הישראלית אינה מאורגנת בצורה רשמית וכוללת כמה גופים פרטיים שמציעים תמיכה, תוכניות אומנותיות ומסגרות לימודיות לילדים, כמו למשל קומזיץ וצוזאמן.
  • איך בוחרים חברת חשמל?
    בגרמניה יש כמה מאות טובות של חברות חשמל והייתי ממליץ להשוות מחירים באתר כמו check24. החישוב לדירה נעשה מראש לפי כמות הדיירים וצפי השימוש ובסוף השנה מקבלים החזר או משלמים תוספת. לרוב, התשלום לחברת החשמל אינו כלול בשכר הדירה החם ודורש חוזה נפרד מול חברת החשמל הנבחרת.
  • איזה סוגי ויזות יש?
    יש לא מעט סוגים של ויזות ואשמח לייעץ לכם מה הכי יתאים לכם. פירוט חלקי על הויזות השונות אפשר למצוא בקטגוריה המתאימה
  • איך מוצאים תורים למשרד הזרים?
    אחרי תקלה ארוכה באתר הזמנת התורים, הוחלט לבטל את האפשרות להזמין תור. אפשר רק לבקש תור דרך טופס פנייה באתר שלהם. לא ברור כמה זמן לוקח עד לפגישה עצמה, אבל אם מדובר במצב חירום, יש קטגוריה מיוחדת לזה. חובה להוסיף לפניה הוכחות למצב החירום. יש שלוש מחלקות עיקריות שרלוונטיות לישראלים: 1. ויזות לימודים, עבודה, חיפוש עבודה, לימוד שפה, הכנה ללימודים - הקליקו פה 2. ויזות עצמאי/פרילנס/אמן, איחוד משפחות (רק למי שמתחתן עם אזרח גרמני) וחופשת עבודה - הקליקו פה 3. ויזת איחוד משפחות (לנישאים לבעלי דרכון אירופאי, לא גרמני) - הקליקו פה ממליץ לצרף כמה שיותר מסמכים רלוונטים לבקשה. אפשר לכתוב להם באנגלית. ***הערה חשובה - הם לא יתייחסו לבקשה שלכם אלא אם אתם רשומים בעירייה. ללא אנמלדונג, אין טעם לכתוב למשרד הזרים***
  • איך קובעים שיחת ייעוץ איתי?
    אין קל מזה. כותבים לי בווטסאפ, מייל או בצ'אט באתר, אפשר כבר עם הצעות לזמנים נוחים לכם ואגיב במהירות האפשרית. השיחה הייעוץ הראשונית אינה כרוכה בתשלום!
  • ביטוח בריאות ציבורי לעומת פרטי?
    קודם כל, יש חובת ביטוח בריאות בגרמניה. בין אם מדובר בביקור תיירותי או על מנת להשאר פה. אפשר להתחיל בביטוח נסיעות ואז להחליף אותו לביטוח מקומי. ביטוח ציבורי עדיף מכיוון שהוא תלוי הכנסה. המחיר המינימלי עומד על סביב ה200 יורו לחודש. מה שכן, צריך להיות שכיר בשביל להתקבל לאחת ממאות החברות שמציעות ביטוח ציבורי. דמי הביטוח יורדים באופן אוטומטי מהמשכורת. הפרמיה נשאר יחסית יציבה ולא משתנה יותר מדי. מקבלים כרטיס זיהוי ואיתו אפשר ללכת לכל רופא ללא תשלום נוסף (טיפולים מסויימים כרוכים בתשלום נוסף). החיסרון הוא מחסור בתורים לרופאים מומחים. יש את אפליקציית doctolib שמוצאת תורים לכל סוגי הרופאים לפי מיקום מועדף. במקרים דחופים אפשר פשוט להתקשר למרפאה ולהסביר את המצב. ביטוח פרטי מועדף ע"י כל מרפאה ומעניק שירות ברמה גבוהה יותר גם בבתי חולים. הפרמיה מתחילה בסכומים נמוכים לרוב ועם הזמן המחיר עולה. תורים לרופאים מומחים זמינים מאוד למבוטחים פרטית. הייתי ממליץ להתייעץ עם דניאל ווייס, סוכן ביטוח יהודי שמדבר אנגלית מעולה ועובד הרבה עם ישראלים.
  • מה נדרש כדי לפתוח חשבון בנק?
    לפי חוקים חדשים יחסית, אי אפשר לפתוח חשבון בנק בגרמניה ללא אנמלדונג ודרכון אירופאי או ויזת שהייה. ישנם בנקים מקוונים שמאפשרים את זה, אבל לרוב החשבון עצמו יושב במדינה אחרת וה IBAN לא גרמני, מה שיקשה על תשלומים שונים.
  • איך אפשר לפתוח תיק עצמאי?
    כל עצמאי שרוצה להוציא חשבוניות צריך לפתוח תיק במשרד מס ההכנסה. אפשר לעשות את זה פיזית במשרד השכונתי או אונליין דרך אלסטר, תוכנת המיסים הרשמית של הממשלה. התהליך לא פשוט במיוחד וכולל לא מעט מסמכים שהתוצאה בסופו היא קבלת Steuer Nummer (מספר מס) - בניגוד ל Steuer ID שכל אחד מקבל. את מספר המס יש לציין על כל חשבונית. יש גם מספר מע״מ (Umsatzsteuer Nummer או MwSt Nummer) לעוסקים המכניסים יותר מכ22 אלף יורו בשנה וחייבים בדיווח על המע״מ. הדיווח על ההכנסות נעשה דרך אלסטר, אפליקציות ניהול מיסים שונות או כמובן רואה חשבון (שדי קשה למצוא כרגע בברלין).
  • מי זכאי לדמי אבטלה?
    כל מי שעבד בגרמניה בתור שכיר או עצמאי עם קרן אבטלה זכאי לקבל דמי אבטלה בגובה של כ-60 אחוז מהשכר הממוצע, בתנאי שיש לו 12 תלושי שכר בשלוש השנים שקדמו לבקשה. מעבר לדמי אבטלה, יעזרו לכם למצוא עבודה בתחום שלכם, ישלמו לכם את שכר הדירה (עד גבול מסויים שנקבע על ידם) וגם את ביטוח הבריאות. הם גם יספקו קורס שפה, אבל רק מרמה B1 ובעיקר קורסי שפה מקצועיים. תהליך הבקשה כולל מילוי טפסים רבים שאפשר גם למלא אונליין באתר שלהם ותהליך הזדהות (Identifizierung) שדורש להגיע פיזית לסניף של ה Agentur für Arbeit ברובע בו אתם רשומים או רישום באמצעות תעודת זהות ביומטרית והאפליקציה המתאימה. אין צורך לקבוע תור, רק לעמוד בתור. בשלב מאוחר יותר תקבע לכם פגישה מול יועץ תעסוקה שיחפש לכם קודם כל עבודה. פגישה זו הינה חובה להמשך התהליך. את דמי האבטלה מקבלים למשך של חצי שנה ואז צריך לחדש את הבקשה לפי הצורך. מה שכן, צריך להוכיח שעשיתם מאמצים למצוא עבודה בתקופה הזו ו/או הלכתם לראיונות עבודה.
  • מי זכאי להטבות ג'וב סנטר?
    זכאים ללא מעט הטבות הם בעלי אזרחות גרמנית. גם בעלי דרכון אירופאי זכאים בתנאי שהם עבדו בעבר בגרמניה בצורה חוקית. ההטבות הן: קצבה של כ560 יורו בחודש, תשלום שכר דירה וביטוח בריאות, קורס אינטגרציה (מרמת גרמנית A1), כרטיס תחבורה ציבורית ב9 יורו לחודש והנחות בכניסה למוזיאונים ואתרים שונים. תהליך ההרשמה עלול להיות מייגע וכולל לא מעט טפסים שחוזרים על עצמם. פה אשמח לעזור. גם פה יש פגישת ייעוץ עבודה שהיא חובה בתהליך. מי שנתמך ע"י הג'וב סנטר לא רשאי לעזוב את ברלין וברנדנבורג ללא אישור מהפקיד המטפל בו (ביטוח הבריאות מאבד תוקף) וצריך להיות זמין בשבילם בכל רגע. אפשר להעזר בהם על מנת להתחיל את החיים בגרמניה אבל לא הייתי ממליץ לחיות על חשבון המדינה למשך זמן. יש לזה השלכות שעלולות לפגוע בכם בהמשך החיים פה.
  • איך אפשר למצוא עבודה?
    למצוא עבודה ללא ידיעת השפה הגרמנית עלולה להיות תהליך מאתגר. ישנן כמה חברות שמציעות עבודה לדוברי עברית או אנגלית. יש גם לוחות דרושים מכל מיני סוגים. פה הייתי ממליץ לגגל את המקצוע שלכם ביחד עם job offrs berlin
  • איך אפשר להוציא אזרחות גרמנית?
    מי שגר מעל 3 שנים בגרמניה בצורה חוקית, בעל יכולת כלכלית להחזיק את עצמו ודובר גרמנית ברמה של לפחות B2 זכאי להגיש בקשה להתאזרחות. מעל 5 שנים, מספיק רמה של B1. מעל 8 שנים ישנן הקלות נוספות. בין השאר, צריך להראות עבר פלילי נקי, לא להיות נתמך ע״י הג׳וב סנטר ולעבור מבחן הבודק את ההשתלבות בחיים בגרמניה. מתחילת 2024 הוקם משרד חדש שמטפל בנושא ההתאזרחות והוא חלק ממשרד הזרים (LEA). ההגשה נעשית אונליין והתהליך עדיין ארוך ולוקח בין שנה לשנתיים.
  • איך לומדים גרמנית?
    צריך לשנס מותניים. להתחיל עם אפליקציות, להמשיך עם קורסי שפה שמסדרים את הדקדוק ומרחיבים את אוצר המילים והכי חשוב בעיני, להקיף את עצמך בשפה ולשקוע בה. יש לגרמנית מוניטין של שפה קשה, אבל ברגע שמתחילים להבין קצת ממנה, היא הופכת להגיונית ויש האומרים אפילו יפה ונעימה.
  • איך עוזבים את גרמניה?
    תהליך העזיבה נקרא אפמלדונג (Abmeldung). אפשר לעשות את זה בבי עירייה כלשהו או אפילו לשלוח מייל בקשה לביטול רישום לבית העירייה ברובע שלכם. המייל צריך לכלול צילום דרכון וטופס אבמלדונג חתום. לרוב לא מקבלים אישור על זה, אבל מומלץ לבקש אותו במיוחד. עם האישור אפשר לפנות לגופים כמו חברות תקשורת להם אתם מחויבים, מכון כושר, בתי ספר וכו. עם הטופס הזה הם חייבים לשחרר אתכם גם מכל חוזה (יש כאלה שדורשים עוד איזו תקופת תשלום. אפשר לשכור עו"ד להתנגד לזה, אבל זה יעלה יותר).
  • רוצה להוסיף שאלה?
    חסרה לך שאלה נפוצה? כתבו לי ואוסיף אותה, כמובן ביחד עם התשובה

ממליץ לעבור על השאלות פה ואולי תקבלו תשובה.

למחפשים מידע על ויזות, יש הסבר נרחב במידת האפשר על סוגי הויזות בקטגוריה המתאימה

טופס פנייה
 
bottom of page